Dinsdag 13 januari 2009

BLAUWE BRANDSTOF
Bacteriën die op elektroden leven kunnen stroom produceren

Prof. Cees Buisman
Sectie Milieutechnologie, Wageningen UR

Elektrochemisch actieve bacteriën kunnen organische verbindingen oxideren in twee halfreacties. Op deze manier worden de organische verbindingen, zoals suiker en vetzuren, gewoon in CO2 en water omgezet terwijl er tegelijkertijd stroom ontstaat.

Deze bacteriën zijn in staat om op elektroden te groeien en elektronen op te nemen of af te geven aan het elektrodemateriaal zoals grafiet.

Op deze manier kan bijvoorbeeld water gezuiverd worden en tegelijkertijd stroom gemaakt. Afvalwater met veel organisch materiaal leent zich beter voor de productie van waterstof dan zuiver water. In het proces van biogekatalyseerde elektrolyse wordt een anode bedekt met elektrochemisch actieve bacteriën. Onder spanning halen de bacteriën organisch materiaal uit afvalwater en hieruit worden elektronen geproduceerd. Deze elektronen worden naar de kathode gebracht en daar ontstaat waterstof. Doordat de waterstof uit het organisch materiaal wordt gemaakt en niet uit het water, kost biogekatalyseerde elektrolyse veel minder energie. Ook kunnen zo super schone huisgenerators op biofuel gemaakt worden die een huishouden van CO2 neutrale stroom voorzien.

Ook kan deze technologie gekoppeld worden aan levende planten, die op deze manier stroom kunnen leveren. Deze bacteriën zouden een hele natuurlijke oplossing kunnen zijn voor het energieprobleem.


Cees Buisman is hoogleraar Biologische Kringlooptechnologie bij Wageningen Universiteit waar hij de Taylor price laureaat Gatze Lettinga opvolgde. Cees zet de innovatieve aanpak van Gatze voort, door met natuurlijk voorkomende bacteriën, technologieën te ontwikkelen, die milieuproblemen oplossen. Een van Cees' uitvindingen, is een gasontzwavelingstechnologie op basis van zwavel producerende bacteriën die nu wereldwijd toegepast wordt. Cees combineert zijn leerstoel met de positie van wetenschappelijk directeur van Wetsus, het technologisch topinstituut watertechnologie in Leeuwarden.


Download het verslag (doc)